Samochod chlodnia a vat

Spartanol

Na placu Polski funkcjonuje ogromna ilość hurtowni mięsa przejmujących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co zapewnia dostarczanie świeżego towaru w każde miejsce kraju. Mięso toż wyjątkowymi słowy stosowane do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z sięgającymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa określa się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w projektach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub polowania w tle naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale najczęściej jest wytwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną skalę produktów produkowanych często z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten wcale nie jest zjednoczony z kolorem, tylko odnosi się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmian mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w odpowiednim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Mięso jest wyraźnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszystkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce czerpiące z hurtowni mięsa są również doskonałym źródłem żelaza w prostej diecie, które jest daleko lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.