Opakowania prozniowe

Opakowania służą przede wszystkim do przechowywania żywności, oraz gwarantowania jej przed zepsuciem.. Stanowi ich znacznie rodzajów np. torebki do pakowania próżniowego czy specjalne pojemniki.

Torebki są oddane do zgrzewarek, co zapewnia, że tak przechowywana żywność, przez długi godzina zachowa świeżość, natomiast jej stan przydatności do jedzenia, wiele się wydłuży. Gra tymże takie opakowania są odporne na rozdarcia oraz dużo szczelne. Dokonuje się je z odpowiednich środków, które nie zmieniają smaku, ani właściwości przechowywanych produktów spożywczych. Wśród opakowań próżniowych, można wyróżnić torebki jedno i woreczki wielokrotnego zysku. W marketach i magazynach z żywnością, przeważnie stosuje się opakowania jednorazowe, o różnej grubości, w jakich są przetrzymywane takie wyroby jak sery, wędzonki, kiełbasa, i przede wszystkim, ryby i mięso. Wykorzystywanie takich torebek, jest możliwe, tylko w przypadku bycia zgrzewarki do pakowania próżniowego, która odsysa powietrze i skleja szwy. Cały proces wygląda następująco: od rolki należy oddzielić część torebki w znaczącym dla konkretnego produktu rozmiarze, która stanowi spajana z jednej strony, włożyć w nią żywność, po czym godzi się drugą część. Takie wyposażenia są produkowane nie tylko dla potrzeb przemysłu spożywczego, lecz też dla gospodarstw domowych. Opakowania wielorazowe, w przeciwieństwie do jednorazówek, których doskonale nie odda się powtórnie wykorzystać, mogą zostać użyte nawet pięćdziesiąt razy. Dzieje się tak dzięki użyciu specjalnej pompy do odsysania powietrza. Takie torebki są popularne zwykle w gospodarstwach domowych, i poleca się je do przechowywania innego typu produktów spożywczych, w lodówkach, zamrażarkach, ale również mogą być do zapiekania. Dają również możliwość oszczędzenia czasu przygotowywania pokarmu, ponieważ skracają kilkakrotnie proces marynowania produktów, np. danie do takiego worka mięsa w marynacie, sprawia, że po jakiś dwudziestu minutach, ważna je szybko piec. Opakowania próżniowe doskonale zabezpieczą żywność, pod warunkiem przestrzegania podstawowych zasad. Należy hermetyzować w pojedynczym opakowaniu nieduże dawki jedzenia, oraz przed włożeniem pokarmu, umyć ręce, lub włożyć jednorazowe rękawiczki. Zapobiegnie to przedostaniu się bakterii do opakowania.